A teázás háza
A tea nálunk sokáig egyet jelentett a forró, citromos limonádéval vagy a különféle betegségek elleni gyógyfőzetekkel. Hogy mostanában itthon is kialakulóban van a teázás kultúrája, abban nagy szerepet játszanak a teaházak.
Az igazi szakértők szerint a tea játék, élvezet, kikapcsolódás, olyan szertartás, amely nyugalmat és figyelmet igényel. Jó mulatság megtalálni a személyiségünkhöz, hangulatunkhoz illő változatot. A minőségi tea nem a nálunk kedvelt filteres, hanem a szálas változat. A teáknak négy nagy csoportja létezik.
A fekete teák az ínyencek kedvencei. Köztük olyan népszerű fajtákat találunk, mint az indiai Darjeeling Finest, amely az első tavaszi szüret legfinomabb leveleiből készülő, zsenge, virágos ízű, kiváló minőségű tea, vagy a jellegzetesen füstös aromájú, kínai Lapsang Souchong. A fekete teákat ízesíthetik is, többek között rózsaszirommal, vadcseresznyével, vaníliával, kávéval. Ilyen változat például az almás-fahéjas-mandulás Christmas Tea, vagy a bergamottolajos Earl Grey, amely barna cukorral és tejjel az igazi. A fekete teákat 3-5 percig tanácsos forrázni.
A zöld teákból hiányzik a fekete változat élénkítő teinje, viszont fogyasztásuk kimondottan egészséges. Közülük igazi különlegességnek számít a kézzel sodort (emiatt igen drága) Jasmin Dragon Phoenix Pearl, vagy a szintén Kínából származó, ezüstös levelei miatt fehér teaként is emlegetett Pai Mu Tan. Ízesített változataihoz keverhetnek mentát, zöldalmát, karamellát, grillázst, de még – a japán Genmaicha esetében – pattogatott kukoricát is. A zöld teákból 60–80 fokos vízzel készítsünk italt, legföljebb három perc után szűrjük le, és mézzel édesítsük.
A gyümölcsteákban, nevükkel ellentétben, nincsen teafű, szárított gyümölcsökből készülnek. Keverésüknek csak a fantázia szab határt: így az Őszidő maracuja aromájú őszi gyümölcskeverék, a Hawaii koktélban ananász-, mangó- és papajadarabkákat találunk, míg a Pina colada valóban a koktélhoz hasonlóan kókuszos ízesítésű keverék. Forrázási idejük legalább 8 perc, édesítésükhöz cukrot, kandiscukrot és mézet egyaránt használhatunk. A teakülönlegességek szintén csak a nevükben teák, valójában különféle gyógynövényeket tartalmaznak. Ilyen például a Rooibush, a dél-afrikai vörösbokor tüskéiből készülő, nyugtató hatású főzet, amelyet narancsos és karamelles változatban szintén megkósolthatunk, vagy az élénkítő maté tea, amely szintén létezik mézes, citromos és csokis ízesítésben. Ide sorolhatjuk a gyógyteakeverékeket is, így a megfázás elleni Hurrikánt (bodzával és csipkebogyóval), a köhögésre való Csend kapuját (útifűvel és kakukkfűvel), vagy a depresszió elleni, orbáncfüves-valeriánás Utolsó metrót. |