8 dolog, amit a görögdinnyéről tudni érdemes
|
|
|
Nevével ellentétben őshazája valahol Afrikában keresendő e különleges zöldségfélének, mely a nyári forróságban hűti szervezetedet. | |
1. Bár mi, európaiak csak a középkorban ismertük meg, az egyiptomi piramisokban számtalan dinnyére utaló rajzot találtak a tudósok. Hazánkba görög közvetítéssel érkezett, azonban mára mi lettünk az öreg kontinens legnagyobb dinnyetermesztő vidéke.
2. 95%-a víz, a fennmaradó tömeg nagy része is rost. Ennek ellenére igen értékes eledel, hiszen bőven találni benne A-, B1-, B2- és C-vitamint, béta-karotint, cinket, magnéziumot és vasat. Szeléntartalma antioxidánsként harcol a környezet káros hatásaival szemben.
3. Tudtad? Az olaszországi Firenzében minden augusztusban hatalmas dinnye-fesztivált rendeznek a szakácsok védőszentje, San Lorenzo tiszteletére.
4. Méregteleníts dinnyével! A magas víztartalom és a rostok szinte átmossák a gyomrot, vízhajtó hatása pedig meggyorsítja a káros anyagok távozását.
5. Unod a dinnyét? Fogyaszd fetával! Vágj kockákra 40 dkg kimagozott görögdinnyét és 20 dkg feta sajtot. Szúrd őket párosával váltogatva fogpiszkálóra, szórd meg kevés frissen őrölt borssal, csipetnyi chilivel, és spriccelj rá némi olívaolajat!
6. Bármennyit ehetsz belőle, hiszen 10 dkg dinnye mindössze 29 kalória, és csak 0,5 gramm fehérje van benne. Ideális egy böjti naphoz is, mert a szervezet vitamin- és ásványianyag-szükségletét majdnem teljes egészében biztosítja.
7. Az ősi kínai gyógyászatban az egészség alapfeltétele az egyensúly, amelynek része a jin és a jang, azaz a két erő, melyet nőies és férfias energiának is szokás nevezni. Ezen elv alapján táplálékaink is besorolhatók e két kategóriába. Előbbiek hűtik, utóbbiak melegítik a szervezetet. A dinnyén kívül jin típusú pl. a tofu, a padlizsán, a petrezselyem és az uborka is.
8. Bár a vágatlan görögdinnye 2-3 hétig is eláll hűvös helyen, tápértéke napról napra csökken. 7 fok alatt sem szabad tárolni, ezért ne tedd a hűtőszekrény leghidegebb polcára, vagyis a mélyhűtőrekesz környékére.
| |