8 dolog, amit a gombáról tudni érdemes
|
|
|
A csiperke és társai az egészséges táplálkozás fontos részét képezik. Jó oka van tehát, hogy keresésükre induljon! | |
1) Huzatban és hőségben a gomba gyorsan romlik. Hűtőszekrényben két napig is tárolható. Lefagyasztásánál fontos, hogy a gombát szedés után azonnal meg kell tisztítani, majd felaprítani, és rögtön a mélyhűtő ládába kell tenni, ahol akár 8 hónapig is eláll.
2) A gomba 90%-ban vízből áll, és rendkívül zsírszegény. Cserében viszont nagyon sok rostot tartalmaz, így alacsony kalóriatartalma mellett is jól telít. Még társai közül is kitűnik a laskagomba, melynek 100 grammjában mindössze 11 kalória van.
3) A gombás ételeket csak egy feltétellel szabad felmelegíteni: ha az ételt közvetlenül elkészítése után azonnal lehűtötte, és utána is hűtőben tárolta. Ha a gombát hosszabb ideig szobahőmérsékleten tartják, mérgezést okozhat!
4) A zöld növényekkel ellentétben a gombák tekintélyes mennyiségű D-vitamint tartalmaznak, amely a csontok és fogak felépítéséhez nélkülözhetetlen. Magas vastartalmuk miatt ezek az "erdőlakók" fontosak a vérképzésben is.
5) A szarvasgomba vonzóvá, szexivé tesz? A kutatók e nemes fajtában az androsztenol nevű feromont fedezték fel. Kísérlet is bizonyítja, hogy a férfiak és a nők már kis mennyiségű androsztenol hatására is sokkal kívánatosabbnak, vonzóbbnak tűnnek a másik nem képviselői szemében.
6) A termesztett csiperkegombában tirozináz nevű enzim található, amely csökkenti a vérnyomást, és véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.
7) Az ázsiai szárított gombák - ilyen például a kucsmagomba - szalmonellával fertőzöttek lehetnek. Azonban a főzéssel a baktériumok könnyen elpusztíthatóak! Vigyázni kell a gomba előzetes, langyos vízben történő áztatásával, mert eközben a benne lévő szalmonellabaktériumok elszaporodhatnak, amelyeket azután akár a kezén is könnyen átvihet más élelmiszerekre.
8) Gombát szedni mindig eső után érdemes, mivel a víz hatására nagyon gyorsan nőnek, ahogy a szólás is mondja pl. a sokgyermekes családokra: "gomba módra szaporodnak". Ami a gombaszedéshez kell: gombahatározó, egy jól vágó kés s egy nyitott fedelű kosár vagy vászontáska a tároláshoz (a nejlonzacskóban befüllednek és bomlásnak indulnak). Ha befejezte a gombagyűjtő kirándulást, mindenképpen forduljon gombaszakértőhöz (minden piacon talál egyet), és ellenőriztesse a leszedett példányokat! | |