10 dolog, amit a paradicsomról tudni érdemes
|
|
|
Piros, érett bogyóit korábban szerelemalmának nevezték, népszerűségét mégis a benne lévő egészségvédő anyagoknak köszönheti. | |
1. Tudta, hogy a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs? Származási helye az amerikai kontinens középső és déli része, ahonnan félezer éve került hozzánk.
2. 100 g paradicsom mindössze 22 kalória, 1 gramm fehérje és 4 gramm szénhidrát mellett 2 gramm rostot tartalmaz, valamint gazdag forrása a káliumnak és a kalciumnak is. Említésre méltó mennyiséget találunk benne magnéziumból, vasból és foszforból is.
3. Vitaminjai közül a legfontosabb a C-vitamin, ebből 25-40 mg van benne 100 grammonként. S minél kisebb a bogyója, annál több benne a C-vitamin! Van még benne B1 és B2-vitamin is, illetve a piros színét adó karotinból A-vitamin képződhet.
4. A paradicsom segíti a mellékvese és a máj működését, antioxidáns anyagai gátolják a tumoros betegségek kifejlődését.
5. Nagyszüleink korába sokszor tettek a külső sebekre paradicsomos pakolást, amely segített a gyógyulásban.
6. A szép bőr megőrzésében is fontos szerepe van. Hidratáló hatású, fokozza a bőr feszességét és rugalmasságát. Akárcsak az uborka, a paradicsom is színtelenít, tehát szeplős arcra is javasolható a belőle készült pakolás.
7. A béta-karotin mellett a másik leghatékonyabb antioxidáns a likopin, amely leginkább a paradicsomban található meg. Ez az anyag erősíti az immunrendszert és véd a tumoros betegségek ellen.
8. A paradicsom 93-94%-a víz, emiatt a legtöbb étrendben (még betegeknél is) jól megállja helyét. A gyerekek étvágyát kifejezetten javítja. Vannak azonban néhányan, akik héja vagy savtartalma miatt nem fogyaszthatják.
9. Ha leégett a bőre, segít a paradicsompakolás. Gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, ezen kívül megtisztítja a bőrt, és víztartalma gyorsan enyhíti az égő érzést.
10. A paradicsom nagyon gyorsan romlik! Természetesen frissen a legjobb fogyasztani, azonban a belőle készülő tartósított készítmények az átlagnál több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. E "tulajdonságát" annak köszönheti, hogy feldolgozásához nem használható magas hőfok, mert elvesztené szép piros színét.
| |