8 dolog, amit a salátáról tudni érdemes
|
|
|
Ismerkedj meg a tavasz egyik legegészségesebb zöldségével, melyből villámgyorsan készíthetsz ízletes és látványos fogást. | |
1 Származásáról megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint őshazája Dél-Amerika, míg mások Észak- és Nyugat-Afrikát, esetleg Dél-Európát jelölik meg. Az amerikai eredetnek ellentmond az a tény, hogy a 2500 éves egyiptomi sírokban is találtak salátamaradványokat. Az egyiptomiak után a görögök fedezték fel újra, és terjesztették el az egész kontinensen. Hozzánk a XVI. században jutott el. 2 Túl sok a stressz? Egyél salátát! Neve a latin sal (só) szóból ered. A rómaiak, hogy jól tudjanak aludni, este főtt, sózott salátaleveleket ettek. Nyugtató hatását - melyet a benne lévő, viszonylag nagy mennyiségű növényi alkaloidának köszönhet - akkor sikerült bizonyítani, amikor kutatók indiánok viselkedését tanulmányozták: ők a saláta tejszerű nedvét adták síró, nyugtalan gyermekeknek.
3 Ha nem szereted a sárgarépát, egyél helyette salátát! Zöld színe ellenére gazdag béta-karotinban, mely a szervezetben bőrvédő hatású A-vitaminná képes átalakulni. A béta-karotin az immunrendszer munkáját is segíti, hatékony antioxidáns.
4 Ásványi anyagait vizsgálva: kalciumot, káliumot, foszfort és vasat tartalmaz. Kiemelkedően sok benne a C-vitamin, illetve B1-, B2- és B6-vitaminban is gazdag. Friss, üdítő ízét a természetes alma- és citromsavnak köszönheti.
5 Fogyókúrázol? A salátából bármennyit ehetsz! 100 grammja mindössze 17 kcal-t (71 kJ), 2 gramm szénhidrátot és 1,5 gramm fehérjét tartalmaz, emellett 2 gramm egészséges, teltségérzetet fokozó rost is van benne.
6 Egy bölcs mondás úgy tartja: "A jó saláta készítéséhez négyen kellenek: egy fösvény, aki az ecetet méri, egy pazarló, aki az olajat önti, egy bölcs, aki a sót adagolja, és egy szegény, aki a fűszert szórja." Önmagában egy kis balzsamecettel vagy olívaolajjal kellemes étel lesz belőle, de vállalkozó kedvűek akár levesnek vagy főzeléknek is elkészíthetik. Ha nemcsak az ő leveleit akarod ropogtatni, készítheted pl. olasz módra: paradicsompaprika, paradicsom, alma és zeller hozzáadásával, kanálnyi borecettel ízesítve.
7 Az elsőként megjelenő primőr saláták vitamintartalma az egy-két héttel később kaphatóknak még csak alig a felét éri el.
8 Tárold okosan! Otthon azonnal vedd ki a műanyag zacskóból, amely meggátolja a levelek természetes légzését. A hűtőszekrényben ne tedd a zöldségtároló rekeszbe, állítsd inkább az alsó rácsra, mert így az alsó része sem tud megromlani. Bármilyen salátát is veszel, négy napnál tovább ne tárold, mert rohamosan veszít vitamintartalmából. Nyolc nap múlva szinte az egész C-vitamin-készlet az enyészeté!
| |