8 dolog, amit a sárgabarackról tudni érdemes
|
|
|
Nemcsak étrendedet teheted egészségessé vele, de regeneráló hatása miatt bőröd és hajad szépségéről is gondoskodik a sárgabarack. | |
1 Ázsiából származik, ahonnan a görögök, majd a rómaiak segítségével terjedt el az egész világon, így hazánkban is.
2 Bűntudat nélkül falatozhatsz belőle, hiszen 10 dkg-ban mindössze 46 kalória van. Emellé 1 gramm fehérje és 8 gramm szénhidrát társul, zsír egy csepp sem. Nem véletlenül ajánlja a sárgabarackot a GI-diéta is, mely manapság a legnépszerűbbek közé tartozik.
3 Gazdag A-vitaminban, antioxidáns hatású béta-karotinban, káliumban, kalciumban és foszforban. Szemvédő likopinja a látás egészségét óvja. Található benne még C-vitamin és kén is – ezeknek köszönheti édeskés, frissítő ízét.
4 A Távol-Keleten ez a gyümölcs a szép nőket szimbolizálja. A szépen ívelt szemeket is gyakran hasonlítják a sárgabarack magjához.
5 Kiváló szépítőszer, a pattanásokra jótékony hatással van, így pakolásként is használhatod. Pépesíts két barackot és egy fél banánt, keverd össze őket és kend be az eleggyel az arcodat (a szemkörnyéket szabadon hagyva). Hagyd magadon legalább fél óráig, míg megszárad, majd langyos vízbe mártott vattapamaccsal töröld le a maradékot.
6 Mivel olaja és kivonata bőrhidratáló és -kondicionáló tulajdonságú, számos kozmetikai termék összetevője. A sárgabarack ajakápolóként is kiváló, ízével, illatával, ápoló olajaival az ajkak bőrét kényezteti.
7 Sok gyümölcsről állítják, hogy hatékony a tumoros betegségek ellen, de a sárgabarack azon kevesek egyike, amelynél bizonyították is ezt a tulajdonságot. A kutatók szerint ezt elsősorban kéntartalmának köszönheti, de magas béta-karotin-szintje is segít a káros szabadgyökök semlegesítésében.
8 Töredezik a hajad, gyakran beszakad a körmöd? Itt az ideje egy sárgabarackkúrának! A haj és a köröm jórészt kéntartalmú fehérjékből épül fel, és regenerációjukhoz a sárgabarack bőséges mennyiségű ként biztosít. Ihatod nektárként, eheted frissen vagy aszalva, de a nyári hőségben akár fagyasztva is.
| |